Подршка Међународног синдиката грађевинарства, дрвне индустрије и шумарства ( BWI ) Синдикату шумарства, прераде дрвета и папира Републике Српске

Од почетка 2017. године руководство предузећа ЈП „ Шуме РС „ из ентитета Република Српска у Босни и Херцеговини нарушавају слободу организовања синдиката и мијешају се у његов рад. Директор предузећа Ристо Марић је у више наврата позивао директоре организационих јединица предузећа да разговарају о „ активностима везано за организовање синдиката „.

„ Ове активности представљају директно мијешање у слободно и демократско дјеловање синдиката. Међународни синдикат грађевинарства, дрвне индустрије и шумарства (BWI ) оштро протествује против активности руководства ЈП „ Шуме РС „, које су у супротности са основним стандардима Међународне организације рада.“, рекао је Amber Yuson, генерални секретар Међународног синдиката грађевинарства, дрвне индустрије и шумарства (BWI ).

Руководство предузећа такође подржава групу радника из управе предузећа, којима су на располагање стављена и службена возила предузећа.

Ристо Марић, директор ЈП „ Шуме РС „ изазвао је велико незадовољство радника и власника предузећа из области шумарства и прераде дрвета због извоза велике количине дрвних сортимената из Републике Српске у Србију, преко приватних компанија које господин Марић редовно снабдијева најквалитетнијим врстама дрвних сортимената.

Изненађујуће је да се све ово дешава у јавном предузећу, чији је власник Влада Републике Српске,

у предузећу које посједује ФСЦ међународни стандард из области шумарства, који се издаје управo на основу поштовања Препорука и Конвенција Међународне организације рада.

„Наставићемо борбу против уплитања руководства ЈП „ Шуме РС „ у послове синдиката и за истинску борбу за радничка права кроз колективно преговарање користећи сва средства дозвољена законом“ , рекао је Владо Павловић, предсједник Синдиката шумарства, прераде дрвета и папира Републике Српске.

Погледајте оригинални чланак на веб страници Међународног синдиката грађевинарства, дрвне индустрије и шумартва (BWI )

МОР трипартизам " веома моћан противотров" за негативне политичке трендове и дискурс

МОР трипартизам “ веома моћан противотров“ за негативне политичке трендове и дискурс

Међународна сарадња