Подршка Економско – социјалног савјета усвајању буџета и програма економских реформи, нема договора о најнижој плати за 2019. годину

Подршка Економско - социјалног савјета усвајању буџета и програма економских реформи, нема договора о најнижој плати за 2019. годину ( Фото РТРС )

Економско-социјални савјет Републике Српске, који чине представници Владе, Савеза синдиката и Уније удружења послодаваца, на данашњој сједници дао је пуну подршку усвајању републичког буџета за 2019. годину, програма економских реформи за период 2019-2021. година и измјена Закона о дјечијој заштити.

Социјални партнери су разматрали износ најниже плате у Српској, која тренутно износи 440 КМ или 50 одсто просјечне, а министар Ђокић је рекао да ће Влада тек дефинисати свој приједлог минималца за наредну годину.

Предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић рекла је да је њихов приједлог да најнижа плата буде повећана на 500 КМ.

„Плате генерално морају да буду повећане јер послодавци треба да схвате да радници нису трошак већ учествују у стварању добити предузећа и раста за Српску“, рекла је Мишићева.

Она је нагласила да је Влада ове године из својих прихода од бруто плата радника ванредно повећала зараде за 30 КМ свим радницима у Српској.

„То је повећано на основу одрицања Владе од властитог прихода из буџета. То нису издвојили послодавци“, оцијенила је Мишићева.

Она је рекла да у реалном сектору доминирају плате од 450 до 600 КМ, те да послодавци морају један дио добити уложити у повећање плата радника како би их задржали у Српској.

„Влада треба да се одреди према нашем захтјеву и да 26. децембра наставимо разговоре о утврђивању износа повећања најниже плате у Српској“, поручила је Мишићева.

Када је ријеч о буџету Српске за наредну годину, Мишићева је рекла да Синдикат поздравља кораке на изједначавању плата радника у образовању са осталим буџетским корисницима.

„Буџет је прихватљив, изузев ставке која се односи на лична примања у бруто износу за раднике запослене у Министарству унутрашњих послова. Сутра имамо састанак са представницима Владе како би се нашло рјешење за униформисана лица у МУП-у Српске у складу са захтјевом синдиката МУП-а да се повећају плате поменутим лицима у складу са законом“, рекла је Мишићева.

Када је ријеч о економским реформама, Мишићева је навела да Синдикат, послодавци и Влада, након усвајања кључних докумената, треба да активно учествују у имплементацији и реализацији поменутих реформи како би се тачно знало ко, када и шта треба да уради.

„Ако тога не буде нећемо имати очекиване резултате“, истакла је Мишићева и додала да су на том плану потребне измјене закона о раду, запошљавању, удружењима и фондацијама, као и реформе Инспектората и Завода за запошљавање.

Она је додала да неодложно треба ријешити проблеме дуговања према здравственим радницима и њихових плата, како би се ти кадрови задржали у Српској.

Члан Скупштине Уније удружења послодаваца Српске Саша Тривић истакао је да раст најниже плате треба да буде пропорционалан повећавању свих плата.

Он је додао да је захтјев Савеза синдиката да најнижа плата износи 500 КМ апсолутно неприхватљив за послодавце, напоменувши да је ове године већ донесена одлука о повећању минималца на 440 КМ.

Прилог РТРС

е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!