Поднесена Иницијатива Уставном суду у вези са Одлукама Синдиката управе Републике Српске

Савез синдиката Републике Српске је поднио иницијативу за оцјену уставности и законитости одлука Синдиката управе Републике Српске о прикупљању чланарине и њеној расподјели и Одлуке о иступању Синдиката управе Републике Српске из Савеза синдиката Републике Српске, које су објављене у „Службеном гласнику Републике Српске „ број: 19/18 од 06.03.2018.године.

Иницијатива је заведена у Уставном суду под бројем У-28/18 од 22.03.2018.године.

Одлука о прикупљању и расподјели чланарине је између осталог неуставна и незаконита из разлога што је у „Службеном гласнику Републике Српске“ објављена 06.03.2018.године, а у Одлуци се наводи да се примјењује од 01.03.2018.године. Одлуке и други правни акти могу ступити на снагу најраније осмог дана од дана објављивања у „Службеном гласнику Републике Српске“,  односно најраније 14.03.2018.године.

Према томе, Одлука је у супротности са чланом 110 став.1 Устава Републике Српске, којим је прописано да акти не могу имати ретроактивно дејство.

Документе можете преузети на линковима испод

Допис ССРС синдикалним организацијама из области управе, локалне самоуправе и јавних служби, градоначелницима, начелницима и директорима, шефовима рачуноводства

Иницијатива Савеза синдиката Републике Српске Уставном суду Републике Српске

Седми форум цивилног друштва Западног Балкана 16. и 17. април 2019.године, Тирана