Округли сто на тему „Изазови и прилике у локалној самоуправи, управи и јавним службама у Републици Српској“, Теслић, 28.06.2018. године

Синдикат локалне самоуправе, управе и јавних служби Републике Српске, уз подршку Савеза синдиката Републике Српске и Међународне конфедерације синдиката организовао је Округли сто на тему „Изазови и прилике у локалној самоуправи, управи и јавним службама у Републици Српској“.

У Теслићу је 28.06.2018.године одржан Округли сто на тему „Изазови и прилике у локалној самоуправи, управи и јавним службама у Републици Српској“ којем су присуствовали чланови органа Синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби Републике Српске, те представници Савеза синдиката Републике Српске и Међународне конфедерације синдиката.

Округли сто је одржан уз подршку Савеза синдиката Републике Српске и Међународне конфедерације синдиката.

Чланови органа Синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби Републике Српске су уз помоћ стручњака из ових области извршили анализу законских прописа и колективних уговора и то:

– Законa о локалној самоуправи

– Законa о службеницима и намјештеницима у органима јединице локалне самоуправе

– Законa о статусу функционера јединица локалне самоуправе

– Законa о државним службеницима

– Законa о платама запослених у органима управе Републике Српске

– Законa о систему јавних служби

– Законa о платама запослених у јавним службама Републике Српске

– Законa о раду

– Посебног колективног уговора за запослене у области локалне самоуправе Републике Српске

– Посебног колективног уговора за запослене у органима управе Републике Српске.

– Посебног колективног уговора за запослене у јавним службама Републике Српске.

Након извршене анализе у свеобухватној дискусији дати су конструктивни приједлози, примједбе и сугестије везане за измјене законских и подзаконских прописа за запослене у овим дјелатностима.

Један од основних програмских циљева и задатака Синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби Републике Српске управо ће бити побољшање законске регулативе за запослене у овим дјелатностима како би унаприједили положај наших чланова.

Из тих разлога, у наредном периоду, очекујемо преговоре са надлежним министарствима и Савезом општина и градова,  како би кроз социјални дијалог дошли до рјешења која неће ићи на штету запослених.

Сви предсједници синдикалних организација и чланство  Синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби Републике Српске су позвани да дају своје приједлоге, примједбе и сугестије како би добили што боља и квалитетнија законска рјешења.

Након одржаног Округлог стола одржана је и сједница органа Синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби Републике Српске.

Трилатерални састанак Економско - социјалних савјета Републике Српске, Србије и Грчке, Београд, 25.03.2019. године

Трилатерални састанак економско – социјалних савјета Републике Српске, Србије и Грчке, Београд, 25.03.2019. године

Међународна сарадња
Данас ће се у Београду у згради Владе Републике Србије одржати трилатерални састанак представника економско-социјалних савјета Републике Србије, Републике Српске и Грчке у чијем раду ће учествовати предсједница Савеза синдиката Републике Српске, Ранка Мишић. На [опширније]