Одржан састанак у а.д. Рудник боксита Сребреница

16.01.2018. године одржан је састанак синдикалног одбора синдикалне организације а.д Рудник боксита Сребреница са власиком капитала, директором предузећа и предсједником и чланом Управног одбора предузећа. Састанку је присуствовао и предсједник Синдиката металске индустрије и рударства Републике Српске Тане Пеулић.

На састанку су чланови синдикалног одбора информисани о плановима власника капитала и менаџмента предузећа за превазилажење тешкоћа у пословању предузећа.

Након обављених преговора, потписан је  и Протокол којим се дефинише следеће:

1. Синдикални одбор је упознат од стране представника већинског капитала и менаџмента о стању у предузећу.
  2. Прихвата се приједлог да се плате за децембар 2017. године, те јануар, фебруар, март, април и мај 2018. године исплаћују у загарантованом аконтативном износу од 410,00 КМ, као и исплата неопорезивог дијела топлог оброка и превоза у овом периоду.
  3. Заостале плате ( јул – новембар 2017. године ) и разлика аконтације плата, за период децембар 2017 – мај 2018. године, ће се регулисати на састанку који ће бити одржан у истом саставу до краја маја 2018. године.
  4. Заостале плате јул 2017 – новембар 2017. године ће бити овјерене код надлежне Агенције за мирно рјешавање радних спорова ради обезбјеђења додатне сигурности радника.

Синдикална потрошачка корпа за април 2019. године 1893,41 КМ

Синдикална потрошачка корпа за четворочлану породицу у Републици Српској, у априлу 2019. године, коштала је 1893,41 КМ, коју је просјечна исплаћена нето плата у овом мјесецу у износу од 896,00 КМ, покривала  са свега 47,32 одсто. [опширније]

Статистички подаци за април 2019. године

Просјечна плата након опорезивања (нето плата) у Републици Српској исплаћена у априлу 2019. године износи 896,00 КМ и већа је за 10,00 КМ у односу на просјечну плату након опорезивања (нето плату) исплаћену у марту [опширније]