Одржан састанак синдиката и предсједника УО “ Алумина „

Одржан састанак синдиката и предсједника УО " Алумина "

Дана 18.09.2018. године одржан је састанак представника синдиката и предсједника Управног одбора “ Алумина “ д.о.о., коме су присуствовали Милорад Мотика, предсједник Управног одбора, Тане Пеулић, предсједник Синдиката металске индустрије и рударства републике Српске, Раденко Смиљанић, предсједник синдикалне организације и Синиша Новичић и Славиша Обрадовић, чланови синдикалног одбора.

На састанку су разматране могућности рјешавања проблема великог броја боловања радника, ревизије радних мјеста са отежаним условима рада, пензионисања радника који су испунили услове за пензију, дефинисања услова наплате трошкова превоза и организованог превоза за раднике Алумине. Договорено је следеће :

1. Да се изврши контрола свих радника који су тренутно на боловању и  да се утврди да ли и колико има оних који то злоупотребљавају, те ако буде потребно, да се исти упуте на нове комисијске љекарске прегледе,
  2. Да се у што краћем року изврши ревизија свих радних мјеста и да се сходно постојећем Акту о процјени ризика, утврде реална радна мјеста са отежаним условима рада. На основу тога ће се за та радна мјеста поново уврстити раније постојећи додатак на плату,
  3. Да се од стране синдиката направи приједлог начиа регулисања организованог превоза и услова наплате трошкова превоза радника који не користе организовани превоз,
  4. Пошто је регрес исплаћен у цјелости, потврђено је да ће се у наредном периоду извршити исплата радничког бонуса, како је то и предвиђено закључцима са претходног састанка.

Савез синдиката Републике Српске упутио Влади РС захтјев за повећање најниже плате на 500 КМ

Из Савеза синдиката Републике Српске данас је Влади РС упућен званичан захтјев за повећање најниже плате у Републици Српској на 500 КМ. Иако је Савез синдиката Републике Српске као одговоран социјални партнер иницирао одржавање сједнице [опширније]

Синдикална потрошачка корпа за новембар 2018. године 1886,86 КМ

Синдикална потрошачка корпа за четворочлану породицу у Републици Српској,  у новембру 2018. године, коштала је 1888,86 КМ, коју је  просјечна исплаћена нето плата у овом мјесецу  у износу од 880,00 КМ, покривала  са свега 46,59 [опширније]