Одржан састанак синдикалне мреже за комуникацију

У организацији Међународне конфедерације синдиката (МКС), односно Паневропског регионалног синдикалног савјета одржан је састанак синдикалне мреже за комуникације, путем апликације ZOOM. На састанку  су учествовала 34 представника земаља југоисточне Европе и нових независних земаља. Важно је било на почетку састанка говорити о Агенди МКС комуникација, а у сусрет Конгресу, који ће бити одржан сљедеће године у Мелбурну (Аустралија). Истакнуто је да је неопходна социјална заштита радника, односно вакцинација, како би коначно прошла корона, поготово када се узме у обзир чињеница да је током пандемије 150 милиона људи остало без посла, а 100 милиона је у ризику од губитка радног мјеста.

Представници синдиката из наведених земаља доста су говорили о начину рада током короне и прилагођавању, али и свим предностима коришћена модерних технологија. План је да се у наредном периоду води рачуна о томе како синдикати да што боље комуницирају током короне, јер је то велики изазов за све, а тренутно једини начин јесте путем он лајн састанака. На састанку је учеснике шеф одјела комуникација Европске конфедерације синдиката Џулијан Скол (Julian Scola) упознао са израдом европске синдикалне платформе, односно сајта Мегафон, гдје ће бити одржавани састанци са синдикалним организацијама, али ће свим синдикатима ових земаља бити омогућено да објаве разне петиције. Међу учесницима састанка били су и представници шведског пројекта Синдикати синдикатима U2U, који су говорили о значају синдикалног дјеловања, поготово у Шведској, земљи у којој су 70% пореских обвезника чланови синдиката.

На крају састанка је закључено да је јако важна солидарност међу синдикатима, када је у питању комуникација и да је важно да све земље буду упознате шта ко од синдиката ради, какве резултате постиже и на који начин то ради.

е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!