Одржан састанак са Владом РС, данас Уредба о повећању плата просвјетним радницима ( Фото РТРС )

У Админстративном центру Владе Републике Српске одржан је састанак представника Савеза синдиката Републике Српске које је предводила Ранка Мишић, и Владе РС.

Предсједник Савеза синдиката Републике Српске је након састанка изјавила да је пред Владу РС јасно постављен захтјев за повећање најниже плате, измјену Закона о раду и Закона о посредовању при запошљавању, који би морао бити измјењен у првом кварталу наредне године.

Такође , доношење Општег колективног уговора је приоритет, и он мора бити потписан у што је могуће краћем року. За 26. децембар најављен је нови састанак социјалних партнера са Владом РС , гдје ће поново бити говора о најнижој плати за наредну годину.

Предсједник Савеза синдиката Републике Српске је исказала незадовољство јучерашњим ставом послодавца везано за најнижу плату, јер они само гледају свој интерес, тј профит, и затварају очи пред проблемом одласка радне снаге очекујући да Влада сама рјешава тај проблем.

Такође, истакла је да је из Владе добијена информација да ће данас бити донесена Уредба о повећању плата просвјетним радницима, те да је Влади РС прослијеђен захтјев за забрану рада недјељом, и да се ускоро очекује састанак са Министарством туризма и угоститељства на којем ће се разговарати о овој теми.

На крају, истакла је да је веома битно да је на састанку Синдикат наишао на разумијевање и спремност премијера Радована Вишковића за рјешавање спорних питања.

Предсједник Синдиката правосуђа Републике Српске Синиша Петровић након састанка је рекао да очекује да ће влада уважити оправдан захтјев овог Синдиката за повећањем плата из више разлога, и скренуо пажњу да плате запосленим у правосуђу нису повећаване 10 година , те да су трошкови живота у овом периоду порасли између 20 и 30%. Такође, запослени у овој области обављају специфичне послове у којима постоји кривична и материјална одговорност. Напоменуо је и да је проведена реформа правосуђа те да запослени и у техничком смислу обављају повећан обим и сложеније послове, као и да нема вишка запослених у правосуђу. Истакао је и да овај Синдикат намјерава наставити активности у постизању договора са надлежним министарством како би дошло до потписивања Меморандума који би довео до побољшања материјалног статуса запослених у правосуђу.

Прилог РТРС ДНЕВНИК 1

Савез синдиката Републике Српске упутио Влади РС захтјев за повећање најниже плате на 500 КМ

Из Савеза синдиката Републике Српске данас је Влади РС упућен званичан захтјев за повећање најниже плате у Републици Српској на 500 КМ. Иако је Савез синдиката Републике Српске као одговоран социјални партнер иницирао одржавање сједнице [опширније]

Синдикална потрошачка корпа за новембар 2018. године 1886,86 КМ