Одржан састанак предсједнице Владе Републике Српске, Жељке Цвијановић, са представницима Савеза синдиката и Уније удружења послодаваца (Фото РТРС )

У Бањалуци је  у административном центру Владе Републике Српске одржан најављени састанак представника Савеза синдиката Републике Српске предвођених предсједницом Ранком Мишић са представницима Владе Републике Српске и премијерком Жељком Цвијановић,  те представницима Уније удружења послодаваца и Привредне коморе Републике Српске у вези с најављеним повећањима плата свим радницима.

Након састанка, предсједница Савеза синдиката Републике Српске, Ранка Мишић, рекла је да је Влада прихватила приједлог Савеза синдиката Републике Српске за повећање најниже плате, те да очекује још једно повећање најниже плате до краја године.

“ Остаје отворено питање како бити сигуран да ће реални сектор испоштовати законске мјере које Влада уведе “ рекла је предсједница Мишић и додала да се ради и на изједначавању плата запослених у образовању и култури са осталим у јавном сектору.

Предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске, Драгутин Шкребић је након састанка изјавио:

“ Ово је продукт прошлогодишњег рада Владе, Уније послодаваца и Савеза синдиката “ рекао је Шкребић и нагласио да ће послодавци морати испоштовати ове мјере Владе, јер ће контролни органи санкционисати оне који буду кршили закон.

Премијерка Жељка Цвијановић је рекла да је ово завршни састанак пред сутрашњу сједницу Економско-социјалног савјета на којој ће бити разматран сет закона и мјера којима ће плате у јавном и реалном сектору у Републици Српској бити повећане.

“ Циљ је да минимална плата буде 500 КМ. Имамо јасне планове и то је наш циљ за наредну годину “  и додала да ће ове мјере Владе подразумијевати и појачан надзор инспекцијских органа.

Извор РТРС

Погледајте прилог РТРС -а ( Видео )

Прилог БНТВ

Будућност социјалног дијалога у промјењивом свијету рада региона западног Балкана, Београд 10 - 12. децембар