Одржан протест радника “ Пут “ а.д. Бањалука

Одржан протест радника " Пут " а.д. Бањалука

Радници бањалучког предузећа Пут поново су се окупили на протестима испред дирекције предузећа. Још једном су позвали надлежне да се укључе у рјешавање њиховог положаја, јер им послодавац, како су навели, девет година не уплаћује порезе и доприносе, а годину дана не примају ни плату.

Радници предузећа Пут протестним окупљањем још једном су позвали на рјешавање њиховог статуса, јер им послодавац, кажу, већ девет година не уплаћује порезе и доприносе, а годину дана не примају ни плату.

“ Девет година нису уплаћени доприноси, људи не могу у пензију јер им није повезан стаж. Ми смо чекали јер су обећавали да ће пронаћи рјешење – каже Недељко Јовичић, предсједник Синдиката радника у предузећу Пут. “

Радољуб Касиповић, радник овог предузећа, истиче да су радници све ове године чекали да се ситуација ријеши мирним путем, те да су им, како наводи, давана обећања која нису испуњена.

У предузећу је, кажу, тренутно око 20 радника, а послодавас дугује око 5.000 КМ по раднику. Немају уплаћено здравстевено и пензијско осигурање, а не могу узети радне књижице и отићи на Биро за запошљавање, јер ће остати без својих права, поручила је предсједница Синдиката радника грађевинарства и стамбено-комуналне дјелатности Српске, Драгана Врабичић.

“ Предузеће ће вјероватно у стечај, али стечајне масе нема, тако да им је преостало само да сједе овдје и чекају да ли ће им се неко од Трњака смиловати и дати оно што су зарадили. “ , наводи она.

Власница предузећа Пут, Нада Трњак, на позив новинара протесте радника није жељела да коментарише.

Прилог Радио телеизије Републике Српске

Прилог БН телевизије

Седми форум цивилног друштва Западног Балкана 16. и 17. април 2019.године, Тирана

Седми форум цивилног друштва Западног Балкана, Тирана, 16. и 17. април 2019. године