Одржан протест радника “ Пут “ а.д. Бањалука

Одржан протест радника " Пут " а.д. Бањалука

Радници бањалучког предузећа Пут поново су се окупили на протестима испред дирекције предузећа. Још једном су позвали надлежне да се укључе у рјешавање њиховог положаја, јер им послодавац, како су навели, девет година не уплаћује порезе и доприносе, а годину дана не примају ни плату.

Радници предузећа Пут протестним окупљањем још једном су позвали на рјешавање њиховог статуса, јер им послодавац, кажу, већ девет година не уплаћује порезе и доприносе, а годину дана не примају ни плату.

“ Девет година нису уплаћени доприноси, људи не могу у пензију јер им није повезан стаж. Ми смо чекали јер су обећавали да ће пронаћи рјешење – каже Недељко Јовичић, предсједник Синдиката радника у предузећу Пут. “

Радољуб Касиповић, радник овог предузећа, истиче да су радници све ове године чекали да се ситуација ријеши мирним путем, те да су им, како наводи, давана обећања која нису испуњена.

У предузећу је, кажу, тренутно око 20 радника, а послодавас дугује око 5.000 КМ по раднику. Немају уплаћено здравстевено и пензијско осигурање, а не могу узети радне књижице и отићи на Биро за запошљавање, јер ће остати без својих права, поручила је предсједница Синдиката радника грађевинарства и стамбено-комуналне дјелатности Српске, Драгана Врабичић.

“ Предузеће ће вјероватно у стечај, али стечајне масе нема, тако да им је преостало само да сједе овдје и чекају да ли ће им се неко од Трњака смиловати и дати оно што су зарадили. “ , наводи она.

Власница предузећа Пут, Нада Трњак, на позив новинара протесте радника није жељела да коментарише.

Прилог Радио телеизије Републике Српске

Прилог БН телевизије

У Службеном Гласнику Републике Српске објављен сет закона који се односе на повећање плата

Сет закона који се односе на повећање плата у Републици Српској објављен је у Службеном Гласнику РС 17. јула 2018. године. Ради се о законима који су усвојени на 28. Посебној сједници Народне скупшртине Републике [опширније]