Одржан протест радника “ ПУТ “ а.д. Бањалука, најављена тужба против власника предузећа

Одржан протест радника " ПУТ " а.д. Бањалука, најављена тужба против власника предузећа

Радници предузећа „Путеви“ Бањалука протестовали су данас испред каменолома због положаја у којем се налазе јер им послодавац већ девет година није уплатио порезе и доприносе, а годину дана не примају плату.

Предсједник Синдиката радника грађевинарства и стамбено-комуналне дјелатности Драгана Врабичић најавила је тужбу против власника предузећа Наде и Зорана Трњак, за које каже да се оглушили о све захтјеве и приједлоге.

„Под хипотеку су ставили све што имају, од канцеларија до властитих простора, како у стечајној маси не би имали простора да радницима исплате дуговања. Они су поднијели захтјев за стечај, али стечајне масе нема. Циљ је да предузеће иде у ликвидацију, са којом сва права радника “ падају у воду “ . Обраћали смо се и инспекцији рада, али ефеката нема. Такође, сматрамо да је чудно што Пореска управа није реаговала на то што ова фирма 9 година не уплаћује порезе и доприносе.“, изјавила је Врабичићева новинарима.

Она је апеловала да Влада Републике Српске нађе начин да радницима буду уплаћени порези и доприноси, да би могли отићи на Биро за запошљавање како би остварили право на здравствену заштиту.

Врабичићева је додала да радници немају права да се лијече нити да им се повеже стаж, а ни контролни органи нису урадили свој посао јер „Пореска управа Српске девет година није одреаговала на неког ко не испуњава своје обавезе“.

Она је нагласила да је ово први у низу протеста који радници планирају са циљем остварења својих основних права.

Предсједник Синдиката радника предузећа „Пут“ Недељко Јовичић рекао је да ово предузеће тренутно има 20 радника, који већ годину дана немају примања.

„Наша будућност је никаква јер, ако узмемо књижице и одемо на Биро за запошљавање, онда ћемо тек остати без својих права. Обраћали смо се институцијама, али никаквих ефеката није било“, додао је Јовичић.

Из Пореске управе су поручили да су упознати са случајем и да је предузеће блокирано од стране Пореске управе, те уписана хипотека на имовину овог предузећа која је и покренута у циљу наплате дуговања према пореској управи.

Прилог БН телевизије

У Службеном Гласнику Републике Српске објављен сет закона који се односе на повећање плата

Сет закона који се односе на повећање плата у Републици Српској објављен је у Службеном Гласнику РС 17. јула 2018. године. Ради се о законима који су усвојени на 28. Посебној сједници Народне скупшртине Републике [опширније]
Синдикати привреде и Унија удружења послодаваца РС договорили се да унаприједе будућу сарадњу