“ Очекујемо ускоро закључивање Општег колективног уговора “ , Четврта посебна сједница Предсједништва ССРС посвећена 1. мају Међународном празнику рада

посвећена 1. мају Међународном празнику рада

У Дому синдиката у Бањалуци, данас је одржана  Четврта посебна сједница Предсједништва Савеза синдиката Републике Српске,  која је била посвећена 1.  мају Међународном празнику рада и активностима око закључивања Општег колективног уговора.

Сједници је  присуствовао и активно учествовао у њеном раду, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић.

Предсједници гранских синдиката, чланови Предсједништва су министру Савановићу изнијели проблеме са којима се данас у Српској сусрећу радници, те нагласили да се анарахија и кршење права из рада од стране несавјесних послодаваца хитно мора прекинути а услов за то је хитно потписивање Општег колективног уговора за Републику Српску и  посебних колективних уговора у привреди.

Сједници је присуствовао и активно учествовао у њеном раду, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић

Констатовано  је да је  да је крајње вријеме да се што прије за раднике у привреди  потпише овај документ, са чиме се у потпуности сложио и министар Савановић.

Закључено је да одмах послије потписивања Општег колективног уговора, треба кренути у процес усаглаашавања и потписивања посебних гранских колективних уговора, јер  је то  једини начин да се дефинишу и заштите права из рада радника у приватним  предузећима, односно у такозваном реалном сектору.

Влада ће учинити  све да се заштите права радника, јер су управо радници кроз минули рад и кроз свој немјерљив доприноса  у стварању Републике Српске то свакако заслужили,, поручио је министар Савановић. Сви посебни колективни уговори, односиће се на предузећа и послодавце у Српској.

Свим члановима синдиката, свим радницима и грађанима Републике Српске, Предсједништво Савеза синдиката Републике Српске честита 1. мај, Међународни празник рада.

Савез синдиката Републике Српске упутио Влади РС захтјев за повећање најниже плате на 500 КМ

Из Савеза синдиката Републике Српске данас је Влади РС упућен званичан захтјев за повећање најниже плате у Републици Српској на 500 КМ. Иако је Савез синдиката Републике Српске као одговоран социјални партнер иницирао одржавање сједнице [опширније]

Синдикална потрошачка корпа за новембар 2018. године 1886,86 КМ

Синдикална потрошачка корпа за четворочлану породицу у Републици Српској,  у новембру 2018. године, коштала је 1888,86 КМ, коју је  просјечна исплаћена нето плата у овом мјесецу  у износу од 880,00 КМ, покривала  са свега 46,59 [опширније]