Наставак сарадње са америчким Центром солидарности

Предсједница Мишић на састанку са представницима америчког Центра солидарности разговарала о сарадњи у 2018. години

Данас је у Бањој Луци одржан састанак са представницима америчког Центра солидарности о наставку сарадње у 2018. години.

Да подсјетимо, Амерички центар солидарности – Програм за Балкан, су након дуго година отворили своју канцеларију у Београду за подршку синдикатима из земаља бивше Југославије
и почетком године изразили жељу да поново сарађују са Савезом синдиката Републике Српске.

Прва активност коју је Савез синдиката реализовао уз помоћ и подршку овог Центра јесте конференција одржана у Бањој Луци која је имала за циљ да се социјалним партнерима пошаље порука о економско – социјалном положају радника и њихових породица у Републици Српској са посебним акцентом на Закон о раду, о неолибералним штедњама, утицају међународних финансијских институција и примјени Европске директиве за економију.

Поред представника Савеза синдиката, Конференцији су присуствовали и представници послодаваца и Владе Републике Српске.

На данашњем састанку са Лоријем Клеменсом, директором Програма за Балкан из Америчког центра Солидарности, а  који је водила предсједница Мишић  договорено је   да се у сљедећој години активности фокусирају на јачање капацитета и моћи синдикалних представника у области колективног преговарања и радно-правне области, те да се организују састанци како би се израдио стратешки документ за мобилизацију, адвокатуру и лобирање у сврху вођења синдикалних  кампања за остваривање планираних циљева у наредној години.

Горан Станковић Генерални секретар ССРС за портал “ Српскаинфо “ , 12.02.2019. године

Горан Станковић, Генерални секретар Савеза синдиката Републике Српске у изјави за портал “ СРПСКАИНФО “ истакао је да су измјене Закона о раду договорене и Меморандумом који су још 2017. године потписали представници Владе РС [опширније]
Предсједник СТУД РС Горан Савановић у Градишци

Грански синдикати