Најнижа плата у Републици Српској 440 КМ

Најнижа плата у Републици Српској 440 КМ
Најнижа плата у Републици Српској 440 КМ

Економско – социјални савјет Републике Српске усагласио је и упуито приједлог Влади Републике Српске да најнижа плата у Републици Српској умјесто досадашњих 410 буде 440 КМ.

Како је појашњено, ово повећање је у складу са јучерашњом најавом раста плата у Републици Српској у просјеку од 30 до 50КМ.

Предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић је изјавила да је Економско – социјални савјет дао пуну подршку реализацији мјера Владе на повећању плата, односно повећању неопорезивог дијела плате са 200 на 500КМ.

“ Нисмо расправљали о сету закона које треба промјенити да би се то десило. Настављамо консултације социјалних партнера све до засједања Владе, како би се дошло да најбољих рјешења “  , изјавила је предсједница Мишић и додала да би све требало бити усаглашено и договорено до почетка сједнице Владе у петак ујутро, када би ови приједлози измјена закона били усвојени од стране Владе и упућени у даљу процедуру у Народну Скупштину Републике Српске.

Она је такође додала и да ће у последњем кварталу године у складу са законом бити на дневном реду и разговори о новом повећању најниже плате. Истакла је и да су плате у Републици Српској изузетно ниске, а трошкови живота високи.

“ Остаћемо без радне снаге, неће имати ко радити. Послодавцима поручујем да заједно са својим радницима раде на повећању плата, како би имали квалитетну радну снагу што би им омогућило остварење већег профита, који опет требају подјелити са својим радницима .“, такође је изјавила предсједница Мишић.

Петар Ђокић, министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске је рекао да ће Влада на наредној сједници одлучити да ли је овај приједлог прихватљив

Драгутин Шкребић, предсједник Уније удружења послодаваца је рекао да су социјални партнери разматрали приједлог о најнижој плати. Како је рекао, представник Владе је предлагао да то буде износ од 435 КМ, али да је на крају прихваћено да заједнички приједлог свих социјалних партнера буде 440КМ, како би и они са најнижим примањима могли добити износ од 30 марака на име повећања плате.

“ Свјесни смо да најнижа плата треба бити и већа, али увијек треба примјењивати оно што је могуће у одређеном тренутку “ , изјавио је.

Погледајте прилог РТРС


Последње вијести

Будућност социјалног дијалога у промјењивом свијету рада региона западног Балкана, Београд 10 - 12. децембар

“ Будућност социјалног дијалога у промјењивом свијету рада региона западног Балкана “ , Београд 10 – 12. децембар

Међународна сарадња
Предсједница Савеза синдиката Републике Српске, Ранка Мишић, учествоваће у раду округлог стола о теми „Будућност социјалног дијалога у промјењивом свијету рада региона западног Балкана“ који организује Регионални синдикални савјет Солидарност којег су основали савези синдиката [опширније]
Подићи глас против експлоатације радника и стати томе у крај организовано и заједнички, предсједник ССРС Ранка Мишић за портал " Бука " , 04.12.2018. године

Подићи глас против експлоатације радника и стати томе у крај организовано и заједнички, предсједник ССРС Ранка Мишић за портал “ Бука “ , 04.12.2018. године

Савез синдиката РС
Преносимо цјелокупан текст, предсједник ССРС Ранка Мишић за портал “ Бука “ , 04.12.2018. године Послодавци престаните цмиздрити! Умјесто БМW-а и луксузног стана платите радника Има ли ишта горе, љигавије, лицемјерније, бљутавије од цмиздрења јадних [опширније]