„ Механизми Б „ из Градишке позитиван примјер социјалног дијалога и односа према радницима

Предсједник Синдиката металске индустрије и рударства Републике Српске Тане Пеулић посјетио је данас, 06.03.2019. године предузеће „ Механизми Б „ у Градишци. У овом успјешном предузећу су одлучили да политиком повећања зарада задрже квалитетну радну снагу и спријече одлазак квалификованих радника у иностранство, првенствено у Њемачку и Словенију.

Након прошлогодишњег повећања плата и увођења стимулативног плаћања, у плану је и ново повећање зарада, што су након разговора потврдили и директор предузећа Бобан Чегар и предсједник Пеулић.

„ Погрешно је штедити на зарадама запослених, треба извршити рационализацију других трошкова, подићи продуктивност и поштено платити раднике. То је наша пословна политика. Увјерен сам да ће већина послодаваца који желе опстати на овим просторима, примјенити ту политику „ , изјавио је директор Бобан Чегар након састанка.

Предсједник Пеулић је након састанка изјавио да се залаже да искрени  и поштени послодавци имају и одређене повластице од државе. У овом случају посебно је истакао рефундацију средстава за боловање, јер у овом предузећу ради око 95 % жена, те је висока и стопа породиљског боловања.

Предсједник синдикалне организације у предузећу „ Механизми Б „ Сања Раца је истакла да је ово предузеће по много чему испред осталих, а посебно имајући у виду услове рада, редовност исплате плата и примјену најновијих свјетских стандарда.

„ Сви се трудимо да предузеће учинимо пријатним мјестом за рад, томе доприносе и стимулативне зараде, те су међуљудски односи на високом нивоу, што води повећању продуктивности и квалитету производа.„ , изјавила је Раца.

Предузеће „ Механизми Б „ послује од 2004. године и тренутно запошљава готово 120 радника. Сарађују са свјетски познатим компанијама, а од прошле године су почели стипендирати и студенте машинског и електротехничког факултета, те доприносе квалитету извођења практичне наставе у Техничкој школи Градишка.

Трилатерални састанак Економско - социјалних савјета Републике Српске, Србије и Грчке, Београд, 25.03.2019. године

Трилатерални састанак економско – социјалних савјета Републике Српске, Србије и Грчке, Београд, 25.03.2019. године

Међународна сарадња
Данас ће се у Београду у згради Владе Републике Србије одржати трилатерални састанак представника економско-социјалних савјета Републике Србије, Републике Српске и Грчке у чијем раду ће учествовати предсједница Савеза синдиката Републике Српске, Ранка Мишић. На [опширније]