Кроз измјене закона сачувати и унаприједити сва стечена права

Републички одбор Синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби Републике  Српске, на сједници одржаној у Дому синдиката у Бањалуци, формирао је преговарачки тим за преговоре са Владом Републике Српске и ресорним министарством.

На сједници којом је предсједавао предсједник овог гранског синдиката Бранко Зеленовић, закључено је да ће  окосница синдикалне борбе у наредном периоду бити заштита и унапређење свих стечених радничких и синдикалних права са посебним на измјене Закона о локалној самоуправи како не би дошло до отпуштања запослених у локалним заједницама, као и нови систем уређивања плата.

Кроз преговоре са Владом Републике Српске, морамо учинити све да дође до промјене члана 3. поменутог закона, који предвиђа три запослена радника на хиљаду грађана, изјавио је предсједник Зеленовић.

Он је прецизирао да ће преговарачки тим ући у преговоре са Владом о измјенама Закона о државним службеницима и намјештеницима, као Закона о платама  запослених у органима државне управе и јавних служби Српске, које не смију бити на штету радника.

Представник Синдикалне организације Градске управе Града Бањалука Драгана Мацан, изразила је задовољство што је формиран веома стручан преговарачки тим за преговоре са послодавцем.

Очекујем да ћемо на овај начин унаприједити права из рада запослених у локалним заједницама, кроз стављање  акцента  на измјене Закона о локалној самоуправи  Српске, као и кроз потписивање Посебног колективног уговора, поручила је Мацан.

Упозорила је такође да би велике проблеме које би проузроковало доношење Закона о локалној самоуправи РС који предвиђа три запослена на хиљаду становника.

Предсједник Синдикалне организације  Службе за заједничке послове  у Влади Републике Српске Драган Човичковић, сматра да је веома важно кроз измјене поменутих закона елиминисати  садашњу колизију неких чланова закона, како не би дошли у ситуацију да послодавци селективно примјењују законе који иду на штету радника.

Савез синдиката Републике Српске упутио Влади РС захтјев за повећање најниже плате на 500 КМ

Из Савеза синдиката Републике Српске данас је Влади РС упућен званичан захтјев за повећање најниже плате у Републици Српској на 500 КМ. Иако је Савез синдиката Републике Српске као одговоран социјални партнер иницирао одржавање сједнице [опширније]

Синдикална потрошачка корпа за новембар 2018. године 1886,86 КМ

Синдикална потрошачка корпа за четворочлану породицу у Републици Српској,  у новембру 2018. године, коштала је 1888,86 КМ, коју је  просјечна исплаћена нето плата у овом мјесецу  у износу од 880,00 КМ, покривала  са свега 46,59 [опширније]