Изјава Међународне конфедерације синдиката поводом 1. маја 2018. године – Вријеме је да се промијене правила

Међународна Конфедерација Синдиката - МКС ( Internationa Trade Union Confederation - ITUC )

Вријеме је да се промијене правила

Прије сто и педесет година, радници у Бриатнији су се окупили у Манчестеру како би формирали ТУЦ, прву националну синдикалну централу у свијету. Заједно са радним људима у великом броју мјеста су тада поставили темеље данашњег глобалног синдикалног покрета, снаге веће од 200 милиона чланова. Још од тих раних корака, мушкарци и жене, заједнички организовани, изградили су и даље јачају своје синдикате и мијењају  ток историје.

Данас, за 1. Мај 2018. године, одајемо почаст онима који су тако много дали у овој борби за основна права која многи узимају здраво за готово – слободу удруживања, право на колективно преговарање, заштиту од дискриминације и искоришћавања, те сигурност на раду. Дијелимо нашу солидарност са онима којима су та права ускраћена и онима који се, у оним дијеловима свијета гдје се правила која штите ова права не спроводе, боре против искоришћавања и злоупотребе, са којима су се очеви и мајке нашег покрета морали борити прије сто и педесет година

Такође нам је познато да застрашујуће снаге постоје на радним мјестима које желе у потпуности елиминисати ова правила. Корпоративна моћ измиче контроли, демократија је талац 1% богатих, а велики је број влада које не раде ништа умјесто да буду уз радне људе. Будућност планете и њених становника су у истој равни док похлепа малобројне елите вреба животни стандард људи и економске моделе које намећу, те планету остављају без ресурса. Демагози и ксенофоби преузимају моћ, искоришћавају незадовољство грађана које расте због неједнакости и несигурности, који су заштитни знаци данашњег пропалог модела глобализације.

Синдикати ће се увијек борити за централне вриједности једнакости, достојанства, развоја, демократије и мира. Остварење ових вриједности путем снаге колективних акција и солидарности нуде гаранцију боље будућности. Свијет у ком правила функционишу у интересу људи.

Вријеме је да се промијене правила, да се скину окови који спречавају демократију и људска права. Организовање синдиката ради јачања снаге радника, у великим и малим градовима и руралним просторима, на радним мјестима и у заједницама широм свијета, могу ову наду претворити у реалност.Ми славимо 1. мај са увјерењем и одлучношћу да можемо осигурати да истинска увјерења нашег покрета представљају темељ будућности.

Извршни секретар Регионалног синдикалног центра Бањалука у посјети предузећу Водовод Србац

Активности у синдикалним организацијама
Данас је на позив предсједника синдикалне организације Водовод Србац Милована Добрњца колектив посјетио извршни секретар Регионалног синдикалног центра Бањалука Горан Савановић. Тема разговора био је текст новог предлога Правилника о дисциплинској и материјалној одговорности који [опширније]
Информација у вези са Одлуком Уставног суда Републике Српске