Изјава Међународне конфедерације синдиката поводом 1. маја 2018. године – Вријеме је да се промијене правила

Међународна Конфедерација Синдиката - МКС ( Internationa Trade Union Confederation - ITUC )

Вријеме је да се промијене правила

Прије сто и педесет година, радници у Бриатнији су се окупили у Манчестеру како би формирали ТУЦ, прву националну синдикалну централу у свијету. Заједно са радним људима у великом броју мјеста су тада поставили темеље данашњег глобалног синдикалног покрета, снаге веће од 200 милиона чланова. Још од тих раних корака, мушкарци и жене, заједнички организовани, изградили су и даље јачају своје синдикате и мијењају  ток историје.

Данас, за 1. Мај 2018. године, одајемо почаст онима који су тако много дали у овој борби за основна права која многи узимају здраво за готово – слободу удруживања, право на колективно преговарање, заштиту од дискриминације и искоришћавања, те сигурност на раду. Дијелимо нашу солидарност са онима којима су та права ускраћена и онима који се, у оним дијеловима свијета гдје се правила која штите ова права не спроводе, боре против искоришћавања и злоупотребе, са којима су се очеви и мајке нашег покрета морали борити прије сто и педесет година

Такође нам је познато да застрашујуће снаге постоје на радним мјестима које желе у потпуности елиминисати ова правила. Корпоративна моћ измиче контроли, демократија је талац 1% богатих, а велики је број влада које не раде ништа умјесто да буду уз радне људе. Будућност планете и њених становника су у истој равни док похлепа малобројне елите вреба животни стандард људи и економске моделе које намећу, те планету остављају без ресурса. Демагози и ксенофоби преузимају моћ, искоришћавају незадовољство грађана које расте због неједнакости и несигурности, који су заштитни знаци данашњег пропалог модела глобализације.

Синдикати ће се увијек борити за централне вриједности једнакости, достојанства, развоја, демократије и мира. Остварење ових вриједности путем снаге колективних акција и солидарности нуде гаранцију боље будућности. Свијет у ком правила функционишу у интересу људи.

Вријеме је да се промијене правила, да се скину окови који спречавају демократију и људска права. Организовање синдиката ради јачања снаге радника, у великим и малим градовима и руралним просторима, на радним мјестима и у заједницама широм свијета, могу ову наду претворити у реалност.Ми славимо 1. мај са увјерењем и одлучношћу да можемо осигурати да истинска увјерења нашег покрета представљају темељ будућности.

Синдикалана потрошачка корпа за јун 2018. године 1879,73КМ

Синдикална потрошачка корпа за четворочлану породицу у Републици Српској,  у јуну 2018. године, коштала је 1879,73 КМ, коју је  просјечна исплаћена нето плата  у износу од 849,00 КМ, покривала  са свега 45,17 одсто. Највише просјечне [опширније]

Статистички подаци за јун 2018. године

Просјечна нето плата у Републици Српској исплаћена у јуну 2018. године износи 849,00 КМ и већа је за 2,00 КМ у односу на просјечну нето плату исплаћену у мају 2018. године. Синдикална потрошачка корпа за [опширније]