Допис Савеза синдиката Републике Српске синдикалним организацијама из области управе, локалне самоуправе и јавних служби Републике Српске

Допис Савеза синдиката Републике Српске синдикалним организацијама из области управе, локалне самоуправе и јавних служби Републике Српске
Допис Савеза синдиката Републике Српске синдикалним организацијама из области управе, локалне самоуправе и јавних служби Републике Српске

Савез синдиката Републике Српске је јединствена, већинска и репрезентативна организација радника на нивоу Републике Српске и као таква има традицију рада и дјеловања 25 година.

У оквиру Савеза синдиката Републике Српске дјелује 15 гранских синдиката са потпуном аутономијом у смислу одлучивања и креирања политика, уз апсолутну подршку Савеза синдиката Републике Српске.

Зашто је важно бити у Савезу синдиката Републике Српске?

Важно је зато што је то институција која једнако траје и има традицију колико и Република Српска.

Савез синдиката Републике Српске у оквиру БиХ, представља Републику Српску у пуном капацитету, када су у питању радно законодавство и социјална заштита.

Такође је важно рећи да је сваки грански синдикат у оквиру Савеза синдиката Републике Српске, потпуно аутономан, своје одлуке креира у оквиру својих републичких одбора и проводи уз потпуну сарадњу са предсједницима синдикалних организација које дјелују у оквиру тог гранског синдиката.

Савез синдиката Републике Српске пружа потпуну бесплатну правну заштиту сваком члану синдиката. Такође, потпуну бесплатну правну заштиту у вођењу свих дисциплинских поступака.

Потпуно бесплатно пружа подршку у вођењу састанака синдикалних организација и рјешавања сваке врсте нејасноћа или конфликта између послодавца и радника, односно синдиката.

Радимо на терену у нашим просторијама гдје на позив члана или предсједника синдикалне организације, правник и извршни секретар долази на лице мјеста да би уштедио трошак и вријеме члану синдиката или предсједнику синдикалне организације.

Такође, утицај Савеза синдиката Републике Српске, у креирању законских рјешења у Републици Српској, вам је познат и у овом тренутку радимо интензивно на измјенама и допунама Закона о раду Републике Српске, а исто тако и на измјенама и допунама Закона о посредовању у запошљавању и правима за вријеме незапослености Републике Српске, који су кључни документи који су битни за све раднике Републике Српске.

Такође, повећали смо најнижу плату на 410 КМ, а у овом тренутку интензивирани су и преговори око Општег колективног уговора који је важан првенствено за раднике у индустрији.

Такође, ће пуну подршку имати радници запослени у управи,локалној самоуправи и јавним службама Републике Српске у оквиру Савеза синдиката РС, у вријеме провођења реформе јавне управе, гдје ће нам бити важан сваки члан, а у овом тренутку је чињеница да нема великих проблема у управи али оно на шта морамо сви бити спремни и бавити се тиме је период након избора, када ће бити јако важно да постоји квалитетан социјални дијалог и моћ синдиката прије свега у стручном смислу, а онда и у синдикално политичком смислу, како бисмо очували и сачували свако радно мјесто.

Када говорим о финасирању Савеза синдиката Републике Српске подсјећам да се Савез синдиката Републике Српске финасира искључиво од чланарине члана синдиката. Одлука о чланарини и њеној расподјели је на снази и она ће бити промјењена зато што је потребно оставити више новца гранском синдикату односно синдикалним организацијама  и тај омјер ће бити 40:60 у корист гранских синдиката односно синдикалних организација.

За тај новац добијате све оно што је потребно за ваш несметан рад и бригу о свим проблемима које имате и помоћи коју пружамо.

У овом тренутку, као одговорна особа и представник институције која јесте дио елемената државности Републике Српске , вас позивам да будете на страни себе, не појединаца , него на страни себе и својих интереса.

Вријеме које је остало иза нас показало је да заједно можемо много, а појединачно и расцијепљени не можемо ништа.

Рушити Савез синдиката Републике Српске је дјело оних који имају лични интерес и жељели би да виде синдикат као дионичарско друштво у коме је приоритет, концерт, журка или појединци који су добро плаћени да растурају Савез синдиката Републике Српске, јер имају неке друге аспирације, али о томе ће свједочити вријеме и показати ко су актери и шта им је стварни циљ.

Још једном све вас позивам да будете спокојни што се тиче стабилност и подршке коју имате у оквиру Савеза синдиката Републике Српске.

Мамац или удица за коју мислим да сте довољно зрели да се не можете  упецати је питање чланарине, јер ако имате чланарину 500 КМ и неко вам да 550 КМ, морате знати да плаћање адвоката за било коју врсту услуге има своју тарифу и цјеновник и премало је и 1000 КМ, а камоли 50 КМ више да бисте имали правну заштиту.

Свака врста подршке, јединства солидарности је битна у друштву у којем живимо, али је јако важно и да останете јединствени, да останете на путу борбе за човјека јер синдикат почива на солидарности.

Без реалног сектора, без новоостварене вриједности тешко да ће бити новца у буџетима локалних заједница и Буџету Републике Српске, зато морамо бити „сви за једног један за све“, само са једним циљем да заштитимо сваког радника и да се оканемо мешетара који имају неке друге амбиције и друге погледе на свијет који су прилично „ишчашени“.

Немојмо дозволити да будемо дио тих „ишчашених идеја“, а када схватимо да је тако, да онда тражимо повратак у организацију из које смо отишли, а ни сами не знамо зашто.

Сви који остају у Савезу синдиката Републике Српске, наставиће несметано да раде као грански синдикат.

                                                                                                Предсједница

                                                                                                Ранка Мишић с.р.

Преузмите документ у цјелости


Последње вијести

Трилатерални састанак Економско - социјалних савјета Републике Српске, Србије и Грчке, Београд, 25.03.2019. године

Трилатерални састанак економско – социјалних савјета Републике Српске, Србије и Грчке, Београд, 25.03.2019. године

Међународна сарадња
Данас ће се у Београду у згради Владе Републике Србије одржати трилатерални састанак представника економско-социјалних савјета Републике Србије, Републике Српске и Грчке у чијем раду ће учествовати предсједница Савеза синдиката Републике Српске, Ранка Мишић. На [опширније]
Фондације Фридрих Еберт

Опроштајна посјета директора Фондације Фридрих Еберт Мариуса Милера Хенига Савезу синдиката Републике Српске

Међународна сарадња
Данас је у Кабинету предсједнице Савеза синдиката Републике Српске уприличен опроштајни састанак са резидентним директором Фондације Фридрих Еберт, господином Мариусом Милером Хенигом са којим су представници Савеза синдиката Републике Српске имали изузетну сарадњу. На састанку [опширније]