Допис Савеза синдиката Републике Српске синдикалним организацијама из области управе, локалне самоуправе и јавних служби Републике Српске

Савез синдиката Републике Српске је јединствена, већинска и репрезентативна организација радника на нивоу Републике Српске и као таква има традицију рада и дјеловања 25 година.

У оквиру Савеза синдиката Републике Српске дјелује 15 гранских синдиката са потпуном аутономијом у смислу одлучивања и креирања политика, уз апсолутну подршку Савеза синдиката Републике Српске.

Зашто је важно бити у Савезу синдиката Републике Српске?

Важно је зато што је то институција која једнако траје и има традицију колико и Република Српска.

Савез синдиката Републике Српске у оквиру БиХ, представља Републику Српску у пуном капацитету, када су у питању радно законодавство и социјална заштита.

Такође је важно рећи да је сваки грански синдикат у оквиру Савеза синдиката Републике Српске, потпуно аутономан, своје одлуке креира у оквиру својих републичких одбора и проводи уз потпуну сарадњу са предсједницима синдикалних организација које дјелују у оквиру тог гранског синдиката.

Савез синдиката Републике Српске пружа потпуну бесплатну правну заштиту сваком члану синдиката. Такође, потпуну бесплатну правну заштиту у вођењу свих дисциплинских поступака.

Потпуно бесплатно пружа подршку у вођењу састанака синдикалних организација и рјешавања сваке врсте нејасноћа или конфликта између послодавца и радника, односно синдиката.

Радимо на терену у нашим просторијама гдје на позив члана или предсједника синдикалне организације, правник и извршни секретар долази на лице мјеста да би уштедио трошак и вријеме члану синдиката или предсједнику синдикалне организације.

Такође, утицај Савеза синдиката Републике Српске, у креирању законских рјешења у Републици Српској, вам је познат и у овом тренутку радимо интензивно на измјенама и допунама Закона о раду Републике Српске, а исто тако и на измјенама и допунама Закона о посредовању у запошљавању и правима за вријеме незапослености Републике Српске, који су кључни документи који су битни за све раднике Републике Српске.

Такође, повећали смо најнижу плату на 410 КМ, а у овом тренутку интензивирани су и преговори око Општег колективног уговора који је важан првенствено за раднике у индустрији.

Такође, ће пуну подршку имати радници запослени у управи,локалној самоуправи и јавним службама Републике Српске у оквиру Савеза синдиката РС, у вријеме провођења реформе јавне управе, гдје ће нам бити важан сваки члан, а у овом тренутку је чињеница да нема великих проблема у управи али оно на шта морамо сви бити спремни и бавити се тиме је период након избора, када ће бити јако важно да постоји квалитетан социјални дијалог и моћ синдиката прије свега у стручном смислу, а онда и у синдикално политичком смислу, како бисмо очували и сачували свако радно мјесто.

Када говорим о финасирању Савеза синдиката Републике Српске подсјећам да се Савез синдиката Републике Српске финасира искључиво од чланарине члана синдиката. Одлука о чланарини и њеној расподјели је на снази и она ће бити промјењена зато што је потребно оставити више новца гранском синдикату односно синдикалним организацијама  и тај омјер ће бити 40:60 у корист гранских синдиката односно синдикалних организација.

За тај новац добијате све оно што је потребно за ваш несметан рад и бригу о свим проблемима које имате и помоћи коју пружамо.

У овом тренутку, као одговорна особа и представник институције која јесте дио елемената државности Републике Српске , вас позивам да будете на страни себе, не појединаца , него на страни себе и својих интереса.

Вријеме које је остало иза нас показало је да заједно можемо много, а појединачно и расцијепљени не можемо ништа.

Рушити Савез синдиката Републике Српске је дјело оних који имају лични интерес и жељели би да виде синдикат као дионичарско друштво у коме је приоритет, концерт, журка или појединци који су добро плаћени да растурају Савез синдиката Републике Српске, јер имају неке друге аспирације, али о томе ће свједочити вријеме и показати ко су актери и шта им је стварни циљ.

Још једном све вас позивам да будете спокојни што се тиче стабилност и подршке коју имате у оквиру Савеза синдиката Републике Српске.

Мамац или удица за коју мислим да сте довољно зрели да се не можете  упецати је питање чланарине, јер ако имате чланарину 500 КМ и неко вам да 550 КМ, морате знати да плаћање адвоката за било коју врсту услуге има своју тарифу и цјеновник и премало је и 1000 КМ, а камоли 50 КМ више да бисте имали правну заштиту.

Свака врста подршке, јединства солидарности је битна у друштву у којем живимо, али је јако важно и да останете јединствени, да останете на путу борбе за човјека јер синдикат почива на солидарности.

Без реалног сектора, без новоостварене вриједности тешко да ће бити новца у буџетима локалних заједница и Буџету Републике Српске, зато морамо бити „сви за једног један за све“, само са једним циљем да заштитимо сваког радника и да се оканемо мешетара који имају неке друге амбиције и друге погледе на свијет који су прилично „ишчашени“.

Немојмо дозволити да будемо дио тих „ишчашених идеја“, а када схватимо да је тако, да онда тражимо повратак у организацију из које смо отишли, а ни сами не знамо зашто.

Сви који остају у Савезу синдиката Републике Српске, наставиће несметано да раде као грански синдикат.

Предсједница

Ранка Мишић с.р.

Преузмите документ у цјелости

Трилатерални састанак Економско - социјалних савјета Републике Српске, Србије и Грчке, Београд, 25.03.2019. године