Четврта сједница Републичког одбора Синдиката радника грађевинарства и СКД РС, 24.12.2018. године

На Четвртој сједници Републичког одбора Синдиката радника грађевинарства и стамбено-комуналних дјелатности Републике Српске одржане 24.12.2018. године у Бања Луци донесени су следећи

З А К Љ У Ч Ц И

1. На иницијативу предсједника синдикалних организација у грађевинарству приступити преговорима око усаглашавања појединачних колективних уговора уз помоћ и присуство предсједника гране и чланова органа.
  2. Упутити допис ресорном Министру грађевинарства како би се извршио притисак на послодавце , а све у циљу потписивања гранског колективног уговора за област грађевинарства и индустрије грађевинског материјала.
  3. Повећање најниже плате условити повећањем најниже цијене рада у грани, а у колико се то не деси тражити од Владе Републике Српске да примјени члан 123. став 3. и 4. Закона о раду.
  4. Уколико не буде договора о повећању најниже цијене рада са социјалним партнерима исту укинути кроз законска рјешења, а репер за обрачун плате буде најнижа плата и коефицијент сложености послова.
  5. Да Инспекција рада Републике Српске изврши контролу платних листа у овом сектору, јер постоји низ злоупотреба око исплате најниже плате и тамо гдје се утврди да већина радника има најнижу плату наложити исправку неправилности, јер се ради исплати разлике плате у коверти, односно сивој економији.
  6. Појачати контролу инспекцијских органа у вези заштите на раду, посебно у сектору грађевинарства.
  7. Наставити преговоре са удружењима послодаваца у циљу побољшања материјалног и социјалног положаја радника у овим дјелатностима.
  8. Надлежне институције да нађу начин да зауставе одлив радно-способног становништва, а све претходне мјере које тражи овај Синдикат иду у прилог томе.

Фондације Фридрих Еберт

Опроштајна посјета директора Фондације Фридрих Еберт Мариуса Милера Хенига Савезу синдиката Републике Српске

Међународна сарадња
Данас је у Кабинету предсједнице Савеза синдиката Републике Српске уприличен опроштајни састанак са резидентним директором Фондације Фридрих Еберт, господином Мариусом Милером Хенигом са којим су представници Савеза синдиката Републике Српске имали изузетну сарадњу. На састанку [опширније]