Бранко Зеленовић: Неће бити смањења плата

Након затраженог хитног састанка у вези спорних мјера уврштених у Програм фисклане консолидације, које се односе на смањење плата за раднике запослене у јединицама локалне самоуправе, представници Синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби Републике Српске данас су у згради Владе РС обавили разговор са представницима Министарства финансија РС. Састанку су присуствовали Бранко Зеленовић, предсједник Синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби Републике Српске, као и чланови Републичког одбора Цвјета Јоцић из Градске управе Бијељина и Мирослав Крнета, из Градске управе Приједор.

Бранко Зеленовић, предсједник овог Синдиката изјавио је након састанка да неће бити смањења плата запосленима у јединицама локалне самоуправе, као ни смањења броја радника у овом сектору.

„Слажемо се са Министарством финансија и Владом Српске да треба да дође до одређених уштеда, али не треба да долази до уштеда на платама радника у овом сектору, јер су оне ионако мале“, рекао је Зеленовић новинарима у Бањалуци, након састанка са представницима Министарства финансија Републике Српске у вези са спорним мјерама које су уврштене у програм фискалне консолидације које се одноосе на смањење плата за раднике у јединицама локалане самоуправе.

Он је истакао да треба сви заједно да раде са Владом Републике Српске да се повећају плате свим радницима у Српској и у реалном и у јавном сектору.

Зеленовић је рекао да Савез синдиката Републике Српске ради на повећању плата у реалном сектору кроз измјене и допуне Закона о раду гдје ће покушати посебним колективним уговорима да заштите раднике у приватном сектору и да повећањем цијене рада буду повећане и плате.

Коментаришући данашњи састанак у Бањалуци представника Синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби Српске и Министарства финансија Републике Српске у вези са спорним мјерама уврштеним у Програм фискалне консолидације које се односе на смањење плата за раднике у јединицама локалне самоуправе, Видовићева је рекла Срни да ниједној локалној заједници није речено да смањују плате запосленима у јединицама локалне самоуправе, већ су дате одређене препоруке.

„Ми смо само дали препоруке како да поједине локалне заједнице у Републици Српској у складу са Нацртом овог програма могу да изађу из дефицита у наредне три године“, истакла је Видовићева.

Видовићева је напоменула да је у прошлој години 41 локална заједница у Републици Српској имала дефицит од 97 милиона КМ, док је 20 локалних заједница имало суфицит од 12 милиона КМ.

е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!