Без договора о најнижој плати

Добро познат и аргументован захтјев Савеза синдиката Републике Српске да најнижа плата од 01.јануара 2020. године буде 550 КМ,  а да у другом кварталу наредне године порасте на 600 КМ, није добио подршку Владе Републике Српске и Уније удружења послодаваца РС. Унија удружења послодаваца РС је на сједници Економско-социјалног савјета РС, која је одржана јуче у Бањалуци, поновила своје ставове да је њихов приједлог да најнижа плата за 2020. годину буде 480, односно максимално 500 КМ. Представници Владе РС стали су на страну пословне заједнице. Петар Ђокић, министар енергетике и рударства РС је рекао да Влада РС нема конкретан приједлог о износу најниже плате за 2020. годину, али да је његов лични став да најнижа плата у РС треба бити 500 КМ. Став министра Ђокића подржао је и Душко Милуновић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске. По Пословнику о раду Економско-социјалног савјета РС, приједлог Савеза синдиката РС о најнижој плати стављен је на гласање. Против приједлога Савеза синдиката РС да најнижа плата од 01.јануара 2020. године буде 550 КМ,  а да у другом кварталу наредне године порасте на 600 КМ, били су чланови Економско-социјалног савјета испред Владе РС (Петар Ђокић и Душко Милуновић), као и чланови Економско-социјалног савјета РС испред Уније удружења послодаваца РС (Саша Аћић, Дејан Мијић и Јанко Петровић). Након приједлога Савеза синдиката РС, на гласање је стављен приједлог Уније удружења послодаваца  РС да најнижа плата буде 500 КМ. За приједлог су били чланови Економско-социјалног савјета испред Владе РС (Петар Ђокић и Душко Милуновић), као и чланови Економско-социјалног савјета РС испред Уније удружења послодаваца РС (Саша Аћић, Дејан Милић и Јанко Петровић). Како се одлука доноси консензусом и с обрзиром да чланови Економско-социјалног савјета нису  постигли договор о најнижој плати за 2020. годину, коначну одлуку ће донијети Влада Републике Српске, у складу са законским овлашћењима.

е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!