Датум: 30.04.2013. год.
ПРВОМАЈСКИ ЗАХТЈЕВИ АКТИВА МЛАДИХ

Радници у Републици Српској који раде „на црно“, не могу да остваре своја елементарна радничка права, да се лијече, иду у пензију, дигну кредит, користе годишњи одмор, регрес...

То су они радници којих је, према званичним информацијама, преко 80.000,а који немају своје име, немају порески број, невидљиви су у својим радним срединама и не постоје за друштво.

Због тога, Савез синдиката РС и Актив младих Савеза синдиката РС покрећу једногодишњу кампању са циљем да се смањи број радника који раде „на црно“, да им се омогући конзумирање радничких и синдикалних права и да њихова лица постану видљива и препознатљива на њиховим радним мјестима.

Кампању водимо под мотом "СИНДИКАТ ЈЕ БИТАН-УЧЛАНИ СЕ У СИНДИКАТ ЈЕР ЈЕ ТО ЈЕДИНИ НАЧИН ДА ОСТВАРИШ СВОЈА РАДНИЧКА ПРАВА"

Да би промијенили постојеће стање и охрабрили младе људе да се боре за своја права, од социјалних партнера тражимо:


▶ Да Влада РС донесе активне мјере и програме запошљавања, како би се смањио енорман број незапослених у РС, посебно младих и образованих до 35 година старости.

▶ Да се од нових инвеститора и компанија, посебно оних које долазе из иностранства у Републику Српску, захтијева досљедно поштивање радничких права и синдикалних слобода.

▶ Да Влада РС, обавезно и одмах донесе одлуку да јавна конкуренција (расписивање огласа) буде обавеза за све јавне установе и јавна предузећа, како би сви незапослени имали исту шансу и могућност запослења.

▶ Да се прековремени рад уведе у легалне токове, јер он скрива многа радна мјеста, што је шанса за ново запошљавање.

▶ Да Инспекторат РС повећа број инспекцијских контрола како би се смањио број радника који раде „на црно“, односно у неформалној економији, што је посебно изражено у трговини, угоститељству, грађевинарству, прерађивачкој индустрији, па чак и у јавном сектору.

▶ Да Инспекторат РС редовно прати и сваког мјесеца обавјештава социјалне партнере и јавност РС о броју радника које пронађе да раде „на црно“ и о броју оних радника који су преведени у легалан рад.

▶ Да се јавно прозову послодавци који крше радничка и синдикална права и не поштују законе и друге прописе РС.

▶ Да Влада РС и Унија удружења послодаваца РС својим активностима омогуће слободу синдикалног организовања и дјеловања у складу са конвенцијама Међународне организације рада и законима РС и пруже конкретну гаранцију да радници због синдикалног организовања и рада неће имати негативне посљедице.

▶ Да се радницима, запосленим у приватним и управним организацијама и органима управе, омогући синдикално организовање у складу са законом и њиховом слободно израженом вољом.

У овој кампањи тражимо да нам социјални партнери буду савезници.

Легалан рад је добитна комбинација за све нас. Смањиће се број незапослених, оствариће се више средстава у буџету и фондовима, а радници ће бити задовољнији.

Што је више радника у легалном раду стварају се услови за растрећење привреде кроз смањење стопе доприноса и пореза на плате, јер, не заборавимо: ВИШЕ ЈЕ МАЊЕ.

Влада РС мора бити свјесна да неформална економија плаши инвеститоре и чини их несигурним у процесу инвестирања на овим просторима, а оним послодавцима који легално раде ствара нелојалну конкуренцију.

Крајње је вријеме да сви јавно говоримо о овим девијантим појавама. Савез синдиката РС отвара „црну“ и „бијелу“ књигу.

Сваки послодавац ће наћи своје мјесто у једној од њих о чему ћемо редовно информисати социјалне партнере и јавност Републике Српске. И на крају, да упозоримо, да све више младих, посебно високообразованих кадрова размишља о одласку у иностранство у потрази за послом и бољим условима живота.

ПРЕДУЗМИТЕ НЕШТО, ОДГОВОРНОСТ ЈЕ НА ВАМА!


Датум: 29.04.2013. год.
П О З И В

Према процјенама институција РС, прије свега Инспектората рада РС, у Српској данас преко 80 хиљада радника ради на црно. Ови радници немају никаква права. Они немају јединствени матични број у Пореској управи РС, они немају право да се лијече, они немају право да иду у пензију, они немају право да кажу да су радници...

То је био разлог да Савез синдиката РС-Актив младих СС РС покрену једногодишњу кампању против рада на црно у РС и учлањења у синдикат као једину организацију која може да заштити права радника у РС.

Кампања се води под слоганом: "УЧЛАНИ СЕ У СИНДИКАТ ЈЕР ЈЕ ТО ЈЕДИНИ НАЧИН ДА ОСТВАРИШ СВОЈА РАДНИЧКА ПРАВА" Акција почиње 30. априла 2013. године (уторак) и трајаће до 1.маја 2014.године. Циљ акције је да се 20 одсто или 16 хиљада радника који раде на црно преведе у легални радни однос. Непосредна корист коју би имали радници, пензионери, осигураници, труднице, те буџети на локалном и државном нивоу, мјесечно би износила 25. милиона КМ.

Ово је општедруштвено корисна кампања, а поред Савеза синдиката РС као покретача, морају је испраити и подржати контролни органи, Влада РС и Унија удружења послодаваца РС.

Синдикални активисти ће сутра у 9,30 часова у згради Владе предати захтјеве премијерки Жељки Цвијановић, док ће истовремено на тргу испред Владе дијелити летке и разговарати са оним радницима који раде на црно, имају проблем и желе да га пријаве.

Након разговора са премијерком Цвијановић, активисти пролазе кроз Господску улицу гдје ће радницима који раде у услужним дјелатностима дијелити летке, како би их упознали о њиховим правима и значају поштивања радничких права, послије чега долазе на Трг Крајине.

У 11,30 часова у Унији удружења послодаваца у згради Привредне коморе РС, синдикалци ће предати захтјеве и разговарати са предсједником Предрагом Згоњанином. Послије овог разговора активисти ће на Тргу Крајине дијелити летке, разговарати са радницима и грађанима.

Синдикат позива све раднике који нису пријављени или чланове њихових породица (јер се плаше), који имају проблеме да дођу сутра на Трг Крајине и да пријаве свој проблем како би се Синдикат активно укључио.

Поред синдикалаца на Тргу Крајине биће и министар рада Петар Ђокић, те директор и главни инспектор рада РС. Кампања почиње истовремено у три града РС у Бањалуци, Добоју и Палама, а наредних мједеци ће се одржати у свим градовима и општинама у РС.

Прве резултате кампање очекујемо за 60 дана. Изјаве за медије су у 13,00 часова. Позивамо новинаре да медијски пропрате циjeли ток ове кампање и да о њој информишу јавност.

Датум: 29.04.2013. год.
АКТИВ МЛАДИХ САВЕЗА СИНДИАКАТА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ
САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

МЛАДИ ЗАПОЧЕЛИ КАМПАЊУ СИНДИКАЛИЗАЦИЈЕ И БОРБЕ ПРОТИВ РАДА НА ЦРНО

У склопу обиљежавања Првог маја - Међународног празника рада, Актив младих Савеза синдиката Републике Српске покренуо је једногодишњу кампању под насловом „Синдикат је битан – Учлани се у синдикат, јер је то једини начин да оствариш своја радничка права“.

Циљ кампање је да се они радници који нису чланови синдиката, првенствено млади, упознају са својим правима и предностима учлањeња у синдикат и тиме заштите своја права на радном мјесту гарантована законима и колективним уговорима.

Посебан фокус кампање је на сузбијању рада „на црно“ као најчешћем облику кршења права радника са којим је, према процјенама, у Републици Српској суочено око 80.000 радника.

Као прва активност у оквиру кампање у уторак 30. априла у Бањој Луци, Добоју и Источном Сарајеву биће постављени инфо пултови, а заинтересовани ће моћи да директно са представницима синдиката разговарају о правима радника и активностима синдиката, те да пријаве рад на црно.

Захтјеви Актива младих Савеза синдиката биће уручени Влади Републике Српске и Унији удружења послодаваца Републике Српске како би представници ових институција као социјални партнери подржали кампању заштите права радника.

Након Првог маја, кампања ће се посредством чланова синдиката ширити и на друге градове Републике Српске. Различите уличне акције, концерти, радионице биће организоване широм Српске током наредних годину дана.

У оквиру кампање биће штампана и брошура – водич за будуће чланове синдиката у оквиру које ће радницима бити дати одговори на основна питања – шта је синдикат, како и зашто се учланити у синдикат и које су обавезе младог радника синдикалца.

Инфо летке кампање заинтересованима ће бити доступни и дневној штампи, а први резултати кампање очекују се већ у првим мјесецима њене реализације.

03.12.2010 год.
ИЗВЈЕШТАЈ О РАДУ Актива младих ССРС
за период октобар 2001. – јануар 2005. године

Организовање Синдикалне школе за младе синдикалне активисте,
Неум 19. – 21.март 2010. године


Уз финансијску подршку Фондације Фридрих Еберт, организује се синдикална школа за младе активисте који се активно баве питањима младих у својим гранским синдикатима које су чланице ССРС. Школа ће се одржати у неуму у периоду од 19. до 21. марта 2010.

Планирано је да ова Синдикална школа садржи три степена и да се након обавезног присуства на сва три степена додијеле учесницима цертификати о успјешном апсолвирању овог курса.
Теме за обуку биће сконцентрисане на колективно преговарање, јавни наступ, социјални дијалог те оно што је најважније у даљем синдикалном раду,
анимирање тј. регрутација младих у синдикалне редове.
30.септембар 2008. године
Пан-европска структура Интернационала учитеља
Годишњи округли сто Средње и Источне Европе
Основне теме за разматрање на округлом столу биће квалитетно образовање, квалитетно предавање. Округли сто ће се одржати од 2.-4.октобра 2008. у Загребу. Међународни тренинг центар МОР-а – Торино Курс А401225 "Тренинг за младе лидере – Достојан рад за младе" Торино, Италија, од 29. септембра до 4.октобра 2008. године.

Основни циљ курса јесте повећање капацитета младих синдикалних професионалаца за активно учешће у различитим радним групама, комитетима, органима њихових синдиката који припремају платформе за преговарање о свим питањима која су од интереса за младе људе као што су политика образовања, запошљавања, рада и социјалне легислативе, социјалне заштите.
Курс ће обучавати учеснике из Албаније, Босне и Херцеговине, Хрватске, Србије,
Црне Горе, Косова и Македоније.
25.септембар 2008.
Достојанствен рад – достојанствен живот
Поводом обиљежавања 7.октобра – Дана свјетске кампање под називом "Достојанствен рад и - достојанствен живот", Актив младих Савеза синдиката Републике Српске уз подршку Међународне конфедерације синдиката организује Форум младих који ће се одржати 26.септембра 2008. године са почетком у 09.30 часова у Дому синдиката, улица Српска 32. На Форум су, поред младих синдикалаца из области трговине, услужних дјелатности, текстила, коже и обуће, здравства и образовања, управе и правосуђа, те представника Секције младих из Синдиката из Федерације БиХ и МКС-а, позвани и млади активисти из политичких партија.
Актив младих Савеза синдиката Републике Српске
- основан је 11. октобра 2001. године уз материјалну и искуствену подршку Савеза синдиката РС и Међународне конфедерације слободних синдиката.

На Оснивачкој скупштини су усвојена Правила о организовању и дјеловању Актива младих, те Програм рада Актива младих за четворогодишњи период. Изабрано је 14 чланова Координационог одбора, предсједник, замјеник предсједника и секретар.
Својим оснивањем овај актив је по Статуту ССРС добио мјесто у Генералном вијећу ССРС, те је тако изабран члан овог вијећа, са правом гласа. Кроз Програм рада Актива младих ССРС реализоване су приоритетне активности као што је организовање актива младих по гранским синдикатима.
Тако су основани сљедећи активи:
1. Дана 21.10.2002. – Оснивачка скупштина Актива младих Синдиката грађевинарства и стамбено-комуналне дјелатности РС,
2. Дана 28.11.2002. – Оснивачка скупштина Актива младих Синдиката саобраћаја и веза РС,
3. Дана 11.04.2003. - Оснивачка скупштина Актива младих Синдиката медија и графичара РС,
4. Дана 24.05.2003. - Оснивачке скупштине Актива младих Синдиката здравства и социјалне заштите РС и Синдиката ОНК-е РС,
5. Дана 13.09.2003. - Оснивачке скупштине Актива младих Синдиката управе и Синдиката радника унутрашњих послова РС,
6. Дана 11.10.2003. - Оснивачке скупштине Актива младих Синдиката финансијских организација РС и Синдиката трговине, угоститељства и туризма РС,
7. Дана 14.11.2003. - Оснивачке скупштине Актива младих Синдиката пољопривреде и прехрамбене индустрије РС и Синдиката шумарства прераде дрвета и папира РС.

Активи младих нису организовани у сљедећим синдикатима: металска индустрија и рударство, текстил, кожа и обућа и правосуђе. Разлог неорганизовања је старосна структура запослених у овим дјелатностима. Разлог оснивања ових актива по гранама јесте тај да се што више младих радника укључи у рад синдиката на свим нивоима. На бројним семинарима који су одржани у протеклом периоду, Актив младих се трудио да ангажује што већи број младих учесника, како би указали на проблеме са којима се сусрећу млади запослени радници.

У јуну 2002.чланови Координационог одбора Актива младих ССРС су организовали посјету Кући младих (Савеза синдиката Њемачке) у Оберурзелу гдје су исти добили дипломе о завршеном тренингу за тренере на тему: "Пројект менаџмент". Разлог овој посјети је размјена искустава у организовању младих, посебно у ДГБ (синдикатима Њемачке) који се сматра једним од најбоље организованих синдиката у Европи. Још један од битнијих семинара организован је у јуну мјесецу 2003. године у Београду уз помоћ МКСС, а семинар је био на тему графичког дизајна, са којег су млади активисти такође добили дипломе. Посебна активност на којој је Актив младих ССРС инсистирао и реализовао јесте похађање Синдикалне школе у организацији Фридрих Еберт фондације.
Похађање Синдикалне школе је допринијело бољем организовању младих у синдикатима, те важне информације и знање везане за законодавство у РС и ФБиХ. У априлу 2004. године поново је организован одлазак у Кућу младих у Оберурзелу. Битно је напоменути да је остварена јако добра сарадња са Секцијом младих СССБиХ, те да су ове двије организације уско сарађивале са координатором Програма за младе из МКСС о реализацији својих активности из програма рада. Актив младих ССРС има и свог координатора испред БиХ за сарадњу са секцијама младих у региону.

Планирано је да се у периоду од 2005. – 2006. године спроведе Програм активности младих заједнички креиран са МКСС-ом (ССРС и СССБиХ). Ове године у октобру мјесецу биће организован и 2. Скупштина Актива младих ССРС.

Извјештај сачинила Биљана Шкрбић,
предсједница Актива младих ССРС

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

СИНДИКАЛНА ПОТРОШАКА КОРПА
ОПШТИ КОЛЕКТИВНИ УГОВОР
ОДЛУКА О НАЈНИЖОЈ ПЛАТИ
ГРАНСКИ КОЛЕКТИВНИ УГОВОРИ
ЗАКОН О РАДУ
ЗАКОН О ЗАШТИТИ НА РАДУ
РИЈЕЧ СИНДИКАТА НОВИНЕ

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

ЗАШТИТА НА РАДУ