18. sjednica Republičkog odbora Sindikata šumarstva, prerade drveta i papira Republike Srpske – Zaključci

18. sjednica Republičkog odbora Sindikata šumarstva, prerade drveta i papira Republike Srpske - Zaključci

Na 18. sjednici Republičkog odbora Sindikata šumarstva, prerade drveta i papira Republike Srpske, održanoj 22.05.2021.godine u Banjoj Luci, raspravljalo se o stanju u preduzećima iz oblasti šumarstva, prerade drveta i papira pravima radnika propisana Zakonom, kolektivnim ugovorima i ostalim aktima, održavanju redovnih izbora u Sindikatu šumarstva, prerade drveta i papira RS, te o aktivnostima Saveza sindikata Republike Srpske.
Nakon rasprave, doneseni su sljedeći :

ZAKLJUČCI

1. Republički odbor Sindikata šumarstva, prerade drveta i papira Republike Srpske, prihvatio je informaciju o aktivnostima Saveza sindikata Republike Srpske, u vezi pregovora predstavnika Saveza sindikata Republike Srpske sa Vladom Republike Srpske o povećanju plata svim radnicima u Republici Srpskoj, a koje se odnosi na povećanje najniže plate, povećanje neoporezivog dijela plate i povećanje plata u prosvjeti i kulturi, zdravstvu, policiji i pravosuđu.
Konstatovano je da će u Republici Srpskoj od 01.juna 2021.godine, biti povećana najniža plata na minimalno 540 KM , neoporezivi dio plate biće povećan sa 500 KM na 700 KM (kako bi se stvorila mogućnost da se svim radnicima poveća plata do 20KM), dok će povećanje plata u obrazovanju, kulturi, policiji i pravosuđu biti za 5%, a u zdravstvu za 6%.

2. U skladu sa povećanjem najniže plate i neoporezivog dijela plate, potrebno je krenuti u pregovore na nivou preduzeća, kako bi se svim radnicima u oblasti šumarstva, prerade drveta i papira, povećala plata, kroz povećanje cijene rada.
Povećanje plata i toplog obroka treba biti minimalno proporcionalno povećanju najniže plate.

3. Republički odbor Sindikata šumarstva, prerade drveta i papira Republike Srpske prihvatio je informaciju o aktivnostima u vezi donošenje Zakona o zaštiti od uznemiravanja na radu, o radu Radne grupe za izmjenu i dopunu Zakona o radu, te donošenju Strategije zaštite na radu u Republici Srpskoj.

4. Republički odbor Sindikata šumarstva, prerade drveta i papira Republike Srpske, na osnovu iznesenih informacija od strane članova Republičkog odbora, konstatovao je da je u svim oblastima koje predstavlja ovaj sindikat, stanje stabilno i nije bilo zloupotrebe prava radnika regulisanih Kolektivnim ugovorom, koja se odnose na isplatu plata i ostalih primanja niti otpuštanja radnika, osim u oblasti šumarstva gdje se plate isplaćuju u kontinuitetu, ali u pojedinim organizacionim dijelovima, postoji kašnjenje u isplati plata (ŠG „Borja“ Teslić, ŠG „Majevica „ Lopare, ŠG „Milići“, ŠG „Doboj“, Centar za sjemensko rasadničku proizvodnju, Doboj).

5. Republički odbor Sindikata šumarstva, prerade drveta i papira Republike Srpske usvojio je Odluku o mjestu i datumu održavanja Redovne Skupštine Sindikata šumarstva, prerade drveta i papira Republike Srpske.
Redovna Skupština Sindikata šumarstva, prerade drveta i papira Republike Srpske, biće održana u subotu 12.juna 2021.godine u Tesliću.

6. Republički odbor Sindikata šumarstva, prerade drveta i papira Republike Srpske usvojio je Odluku o broju, kriterijima i izboru delegata Redovne Skupštine Sindikata šumarstva, prerade drveta i papira Republike Srpske. U narednih 10 dana, biće održani sastanci predsjednika sindikalnih organizacija iz oblasti šumarstva, prerade drveta i papira po regijama, kako bi se izvršio izbor delegata za Redovnu Skupštinu, te predložili kandidati za organe i predsjednika Sindikata šumarstva, prerade drveta i papira Republike Srpske.

7. O ovim donesenim zaključcima u što kraćem roku upoznati sindikalno članstvo.

8. Sve aktivnosti Sindikata šumarstva, prerade drveta i papira Republike Srpske i aktivnosti Saveza sindikata Republike Srpske možete pratiti putem veb stranice Saveza sindikata Republike Srpske, www.savezsindikatars.org

e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!